Pagajen er kajakroerens vigtigste værktøj

 Din pagaj laver turbulens i vandet

Prøv lige at høre her: Inden du bliver irriteret over at jeg ikke kommer til at hæve Europagajen op på en æresplads i denne pagajspecialiserede blog for havkajakroere - så synk en ekstra gang og forsøg at tilsidesætte gamle fordomme og vaner så de ikke kommer til at præge de kommende par minutter.
Jeg har en pointe, og den er fordomsfri.

Jeg vil påstå - og jeg taler altså af en del års erfaring efterhånden - at alle havkajakroere kan få mere ud af at ro med Wingpagaj end med en traditionel Europagaj. 

Den udtalelse får jeg nok ballade for, at komme med .. men I bliver nødt til at læse videre, for jeg vil gerne lige løfte dynen på en gammel fordom: havkajak og wingpagaj hører ikke sammen ? Sikke noget vrøvl ! Det kan godt være at Europagajen er god til at lave fintunede styretag med - for det er den i den grad god til - men spørg lige dig selv hvad du bruger over 75-80% af din tid på i kajakken ? Ja, du ved det godt - det er naturligvis fremadroning. 

Jeg vil påstå at Europagajen er den mindst effektive af de 3 hovedkategorier af pagajer til netop den disciplin. Jeg erkender samtidig at Europagajen er noget nær den bedste til at lave gode styretag, så som forror og sideforflytninger. Men hvis du virkelig gerne vil have fuld payback på dine anstrengelser i forbindelse med effektivt at lave god fremadroning - ja, så skal du lige hæve blikket op over "uh, det har vi aldrig gjort"-attituden og se på hvad der mon ellers er der ude.

Jeg synes at europagajen er den "slemmeste" til at lave turbulens på dens vej gennem vandet. Vandet strømmer rundt om kanterne af bladet når den trækkes igennem, specielt hvis man trækker godt til, så er det nemt at mærke: der er ikke noget til at holde på vandet bag bladet - der oparbejdes ikke rigtigt et vandtryk der kan give effektiv fremdrift for dig som kajakroer. Jo, det kommer et tryk, bare ikke helt så effektivt som det kunne være (hvis man har prøvet andre pagajtyper). Europagajen er jo ikke dårlig, men de 2 andre pagajtyper er bare bedre og mere effektive

Turbulensen omkring bladets kanter er meget godt illustreret her, hvor man kan se turbulensen luften omkring bladet



Grønlænderen - ja den synger i vandet når den griber vandet - men mister stadig en del af trykket, der er på den heller ingen kant til at holde vandet fanget foran bladet. Grønlænderens lange blad lægger dog vandtrykket på langs af bladet. Det er reelt det samme vandtryk på Euro som på Grønlænder, men dens vformende bevægelse med den meget lange grønlænderblad giver mindre vandturbulens og så har den en effektivitetsfordel i vandet + over vandet i modvind er den mindre modstandspræget. Jeg plejer at sige, når den synger, så har du bid. Så når du ror til og lægger kræfter i, så er den en tand mere effektiv end Eurobladet.

Kom så med det - hvad er der med den der Wingpagaj ?
Wing - tænk på at du vil fylde vand i din hånd for at drikke af den. Stå i svømmehallen (når den åbner igen) og kør en flad hånd gennem vandet. Kør derefter en let krummet hånd gennem vandet.
Den let krumme udgave holder vandtrykket, den flade hånd lader vandet passere på hver side af bladkanterne uden at holde et specielt tryk foran.


Wing er lavet udfra samme teknik som en flyvinge. Når bladet føres gennem vandet i en v-form udfra kajakken - fra isætning til optagning - så er det bare super effektivt, og du får en hel del forærende i dit rotag uden at investere flere kræfter. Den har også et exit hvor vandet stort set er væk når du trækker den op - meget effektivt. Trækker du derimod ned langs siden på kajakken, så er det helt udueligt, og du får slet ikke payback på at ro med wingpajagen. Du skal trække ud i et v fra kajakken, ellers spilder du kræfterne og kan ligeså godt ro med en euro pagaj.  Så den skal roes rigtigt førend det kan svare sig

Hvis du vil have hele wing-ronings teknikken forklaret, så kan jeg anbefale at læse Celliers Krugers beskrivelse af det - det er detaljeret og let læseligt engelsk:
http://cellierskruger.com/forward-stroke-technique-with-a-wing-paddle/

Så effektivitetsmæssigt udfra bladformen, så vil jeg påstå at Euro pagajen ligger nederst, derefter Grønlænderåren og så i toppen har vi Wing (alle wingbladformer under een hat i den her blog).
Men husk, det betyder ikke at euro eller grønlænder er dårlige pagajtyper - de er bare ikke så effektive til fremadroning som Wing.

Det er min påstand, og der er sikkert mange der ikke er enige, men jeg har brugt utroligt meget tid på at arbejde med det og prøve en masse af på egen krop. Der findes ikke noget materiale om det, så måske jeg kan bidrage med noget i form af dette.

Hvis vi ser på skånsomheds faktoren i pagajvalget, så vil jeg godt lige indskyde, at grønlænderen ligger absolut øverst der. Det er for kroppen den mest skånsomme pagaj der findes hvor du stadigvæk får brugt det meste af kroppen til at ro med. Hvis du tænker, det må jeg vide mere om - så skal du over på Lars Grams websider

Jeg kan lige tilføje, at Lars Gram så vidt jeg husker lavede et forsøg med en Wingbladet grønlænderåre på et tidspunkt, men det må han vist hellere selv redegøre for. Dine uddybende kommentarer er meget velkomne, Lars. Den bedste grønlænderåre jeg har roet med er lavet af Lars, og han ved virkelig hvad han har med at gøre her. Skal du have en grønlænder fra øverste hylde, så behøver du ikke lede mere. Hvis du stadig har den lettere wingformede grønlænder liggende, så vil jeg gerne teste den af og matche den op imod mine erfaringer med Wing pagajerne.

Jeg har roet med wingpagaj i snart 5 år ud af min i alt 11 årige karriere som kajakroer. Jeg lever med at styretagene er begrænsede til støttetag og bagror, da wing giver så meget tilbage på fremadroningskontoen. 

Helt oprindeligt blev jeg sådan set provokeret til at prøve en Wing, og var meget skeptisk da ingen havkajakroere i min omgangskreds så meget som kiggede på en wingpagaj. Jeg har ikke fortrudt et eneste sekund af min beslutning om at prøve det af. Jeg var skeptisk i starten, men min islandske kajakven, Fylkir Sævarsson, har inspireret mig til at undersøge den nærmere. Jeg har arbejdet med både den parallelbladede Wing og den dråbeformede wing. Det er 2 forskellige bladtyper, men de deler begge egenskaben - de står klipperfast i vandet når man tager rotaget korrekt. De træ hovedtyper af Wing kan vi tage en anden blog, hvis der er interesse for det.


Jeg ror både marathon (typisk 20-42 km) og ultraløb (løb over 42 km, typisk omkring 100km). Senest her den 12/6-21 med 100km på Estlands Võhandu flod, og min wingpagaj er som sædvanlig min ven hele vejen. Hvis den ros med korrekte rostil, så er den ikke ødelæggende for din krop, tvært imod.

Gode tips uddeles gerne, blot skriv til mig hvis du gerne vil i gang med at prøve Wing af.

Som altid: dette er ikke en religionskrig om pagajtyper og det er heller ikke et diskussionsoplæg -> Det er en inspirationskilde til dig, som gerne vil snuse lidt til at forbedre din effektivt og kajakteknik når det gælder fremadroning. Du må gerne kommentere hvis du har noget konstruktivt eller positivt at bidrage med.

Hvis du gerne vil lære mere om hvad en Wing pagaj kan gøre for dig i en havkajak eller en surfski, så kan du også tage fat i Tue Olesen fra Onadventure - han holder gerne workshops for dig der vil nørde med stoffet og har lyst til at lære ny teknik med Wing pagajer.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Panik i 12. time ... for trackingtosser

Effektiv fremad-roning i kajak